2015. május 27., szerda

Házi zsemle - Úton a házi burgerzsemle felé 1.



Egy ideje próbálkozom ezzel is. Még nem az igazi, de hát nem sikerülhet minden elsőre. Frissen, melegen odabasz, de másnap már kicsit nehéz nyelni. Tömör.
Várom az ötleteket, hogyan lehetne pihekönnyű hambizsömléket varázsolni ebből a receptből.
Ja és a G betű a zsömlén azért karcol nem? :)

Szóval ami a tésztába került:
  • 1.5 dl tej
  • 1.5 dl víz
  • 20 g vaj (olvasztott)
  • 20 g cukor
  • 15 g só
  • 48 dkg kenyérliszt (rozsos, mert hát igen egészségesek akarunk lenni)
  • 15 g élesztő
  • 1 tk 20%-os ecet (tk - teás kanál - mer sokáig én is hülye voltam hozzá)
  • 1 kk (kk - kávéskanál - lásd fentebb)



Na szóval a szokásos élesztő langyos cukros tejben felfuttat,  minden mással összekever, gyúr és dagaszt vagy 15 percig és tádáááám. a Fenti kép az eredmény.
Ezt egy órán keresztül letakrava kelesztjük szobahőmérsékleten. A hőmérséklet pontosan szoba legyen. Se több se kevesebb. Nem pince és nem padlás, nem nappali meg ilyenek, hanem szoba! Mer' nem lesz jó!

Aztán kiporciózzuk kb. egyforma gömbökké, megformázzuk, a tetejét meghúzzuk és alul összecsípjük, mert csak.

Megint pihentetjük kb 45 percet. Miután jól megdagadt, vagdossuk be a tetejét tetszés szerint. Kenjük meg tojással. Mehet rá, szezámmag, sajt, féldisznó... Ki hogy szereti. 180 fokon süssük meg úgy, hogy egy hőálló tálban vizet teszünk mellé a sütőbe.
Aztán ha barna, lehet enni frissen, melegen.


Várom az ötleteket, hogy lehetne könnyebbé tenni a tésztát.
Addig is Hello-Bello!
G.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése